Pred skoraj tremi leti sem dobila napotnico za Onkološki inštitut, s sumom – rak na jajčniku. Priznam, takrat so se mi močno zatresla kolena.

Pa vendar je bil ravno to povod, da sem začela z raziskovanjem, kako naše telo deluje in na kakšen način si lahko pomagam sama. Da ne bo pomote, izobraževala sem se (in se še vedno) iz strokovnih člankov, knjig, zdravnikov, endokrinologov…

Vse težave, kot so boleče in močne menstruacije, endometrioza, ciste na jajčnikih, miomi na maternici, policistični jajčniki, boleče dojke tik pred menstruacijo, izostanek menstruacije, prezgodnja menopavza, neplodnost, nezmožnost pridobivanja/izgubljanja telesne teže… vse to so le simptomi hormonskega neravnovesja. Kaj pa to sploh pomeni?

Če želimo oharniti (ali pa ponovno vzpostaviti) hormonsko ravnovesje, moramo najprej razumeti (vsaj okvirno) kako naši hormoni delujejo.

Težko rečemo, da nam težavo dela le en hormon, saj so med seboj tesno povezani. 

Začnimo od začetka… 

Hormoni so pomembni kemični posredniki v telesu, ki iz enega sklopa celic v drugega prenašajo signale in navodila. Lahko si jih predstavljamo kot “poštarje”.
Hormoni se lahko vežejo le na celice z za njih pravimi receptorji. Lahko si jih predstavljamo tudi kot ključe, ki odpirajo le določen tip ključavnic.
Nastajajo v žlezah z notranjim izločanjem (nekaj malega jih nastaja tudi drugje) in potem (vsaj večina) potujejo po krvi in prenašajo informacije ciljnim celicam in tako vplivajo na njihovo delovanje.

Hormone največkrat povezujemo z nosečnostjo, PMS-om in menopavzo. A dejstvo je, da smo vsak trenutek pod vplivom hormonov. Hormoni namreč močno vplivajo na vse funkcije v našem telesu – vse od ritma spanja, uravnavanja telesne temperature, nivoja naše energije pa vse do uravnavanja telesne teže, razpoloženja, plodnosti … 

Vsak mesec se v telesu ženska proizvajata dva glavna spolna hormona – estrogen in progesteron, ki morata biti v ravnovesju. Če se ravnovesje med njima poruši, to močno vpliva na zdravje ženske.

S čim pa si porušimo hormonsko ravnovesje?
Odgovor je preprost – z načinom življenja.

Vem, super bi bilo, če bi obstajala čarobna paličica ali pa čarobna kapljica, ki bi rešila vse te naše težave. A žal, jo ni. Za naše zdravje se moramo zelo potruditi, kar ni lahko. Je pa vredno.

Eden izmed razlogov za hormonsko neravnovesje so definitivno hormonski motilci. Ne bom se spuščala preveč globoko v to, na kakšen način zmotijo delovanje naših hormonov, a lahko mi zaupate – motijo ga, zato se jim je dobro v čim večji meri izogibati – kolikor je pač mogoče.

Kateri pa so hormonski motilci?
Hormonskih motilcev je ogromno, vendar bom tu naštela le 8 tistih glavnih, katerim smo po večini vsi izpstavljeni, pa se morda sploh ne zavedamo, kako to vpliva na naše zdravje:
1.  plastika
2.  ftalati – te najdemo v kozmetiki, parfumih in plastiki,
3.  herbicidi in pesticidi,
4.  težke kovine (svinec, živo srebro),
5.  gluten,
6.  fluor,
7.  parabeni,
8.  stres

Če boste pozorni, boste ugotovili, da ste hormonskim motilcem izpostavljeni praktično vsak dan.

Spremembe načina življenja, je potrebno delati postopoma in počasi. Zato začnite z dvema (morda tremi) odločitvami in jih vpeljite v vaš življenjski stil. 

Začnete lahko z:

1.  Kupite si lepo stekleničko za vodo, s katero boste poskrbeli za hidracijo. Če jo slučajno pozabite doma, kupite v trgovini vodo v steklenici, ne v plastenki.

2.  Uporabljajte izključno naravno kozmetiko – brez parabenov in ftalatov.

3.  Zamenjajte zobno pasto za zobno pasto brez fluora. Vem! Skrbi vas zdravje vaših zob in res želite, da so vaši zobje zaščiteni pred kariesom. On Guard zobna pasta je odlična rešitev – ne vsebuje fluora, a vseeno poskrbi za zdravje in belino naših zob.

Upam, da sem vam vsaj malo približala naše hormončke. Izredno pomebno je, da z našim življenjskim stilom sledim hormonskemu delovanju.

Malo bolj poglobljeno o hormonskem ravnovesju, bom govorila tudi v online mini tečaju dobrega počutja, kjer se bom poleg hormonskega delovanja dotaknila tudi imunskega sistema, prebavnega sistema ter nege kože.

Če bi želeli biti med prvimi obveščeni o začetku tega programa, se prijavi TUKAJ. Ko bo vse pripravljeno, pa vas obvestim na mail še o vseh podrobnostih.

Želim vam lep dan!

XO,

Erika

 

Categories: Moj Blog

<