Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, ki velja za najpogostejše maligno obolenje žensk v razvitem svetu. Zato se mi zdi enkraten čas, da spregovorimo malo tudi o naših hormonih.

Včasih imam občutek, da se sploh ne zavedamo, kako so hormoni pomembni za naše zdravje in dobro počutje. Estrogen je res tisti hormon, ki naredi žensko žensko. Tisti hormon, ki poskrbi za naše telo, obline.

Pa vendar je žal tudi tist hormon, ki spodbuja tudi rast drugih, nezaželjenih tkiv – tumorji, ciste, miomi…

V ženkem telesu prevladujeta dva tipa estrogena – estrone (E1) in estradiol (E2). Estrogen je hormon, katerega moramo uporabiti in zavreči ali bolje rečeno “reciklirati”.  Torej, po tem, ko naše telo estrogena več ne potrebuje, moramo posrbeti, da estrogen PO PRAVI POTI izločimo iz telesa.

Estrogen se iz telesa presnavlja v treh fazah… Prva, tista, katere bi se rada danes tudi malo dotaknila, se dogaja v jetrih. Jetra estrogen spremenijo v metabolite: 2-OH, 4-OH in 16-OH.

Najbolj varna in za naše zdrvje najboljša pot je 2-OH.
V kolikor se naš estrogen presnavlja “po poti” 4-OH, se možnost, da zbolimo za rakom precej poveča.
16-OH sicer ni toliko nevarna kot 4-OH, saj ne povečuje možnosti nastanka rakastih obolenj, vsekakor pa poskrbi za rast tkiv (maligni tumorji, če so že prisotni, napeta in boleča prsa v času PMS, endometrioza, močne in boleče menstruacije…).

Po kateri poti se bo naš estrogen v jetrih presnavljal je malo odvisno od genetike in precej tudi od našega življenjskega stila.

Kaj pa lahko naredimo sami? 

Da bi spodbudili presnovo estrogena po poti 2-OH je potrebno zaužiti veliko brokolija, ohrovta, brstičnega ohrovta, cvetače, kalčke brokolija…
V kolikor niste ravno ljubitelj zelenjave, pa je ODLIČEN nadomestek za to prav TerraGreens, ki ga lahko dodate v omake, juhe, smoothije.

Neravnovesje hormonov nam povzroča nemalo težav: endometrioza, akne, boleče in močne mnstruacije, neredne menstruacije, neplodnost … In velikokrat nam za te težave predpišejo kontracepcijske tabletke – umetne hormone, ki pa nam na dolgi rok naredijo še več škode.

Morda se nam zdi res super, da ob jemanju teh tabletk vse naše težave izginejo. Ampak zavedati se je potrebno, da naše težave niso rešene. So samo skrite. In ko prenehamo z jemanjem kontracepcije, so le-te lahko še hujše.

Ozavestite vse hormonske motilce okrog sebe in jih poskusite kolikor se le da izločiti iz svojega življenja. Zagotovite telsu optimalno količino hranil in mikrohranil ter poskrbite za vaš prebavni sistem in kmalu boste občutili izboljšanje v počutju.

Za kakršnokoli vprašanje pa sem vedno na voljo na erika@erikasmrekar.si

XO,

Eri

Categories: Moj Blog

<