Vse se je začelo z uporabo eteričnih olj…Šele po nekem času sem opazila, da so te stekleničke res spremenile moje življenje in tudi vrednote.

Začela sem nekaj sama pacati in ustvarjati. Ogromno izdelkov ni uspelo. Mazilo, ki je bilo preoljnato, balzam za ustnice totalno nemazljiv… Marsikaj je romalo “v smeti”. Ampak z vajo sem se izboljšala in za vsako recepturo poiskala razmerja, ki so naravnost fantastična.

Da bi bili domači kozmetični izdelki res BOLJŠI od kupljenih, mora biti prava izbira rastlinskih in eteričnih olj, ter tudi pravo razmerje.

Med izdelovanjem kozmetike, so se mi za nego svojega telesa nekatera rastlinska olja zelo priljubila.

Tu je mojih 5 najljubših olj/masel za nego obraza in telesa:

KAKAVOVO MASLO
Kakavovo maslo se pridobiva s stiskanjem kakavovih zrn. Zaradi svojega čudovitega vonja in strukture je priljubljeno tako v kulinariki kot tudi v kozmetiki.
Maslo je v trdi obliki, vendar se pri 35 stopinjah Celzija spremeni v tekoče stanje. Ker vsebuje veliko antioksidantov, palmitinsko in stearinsko kislino, izjemno dobro vpliva na kožo, telo in lase.
V kakavovo maslo sem se zaljubila prvič, ko sem šla na masažo, kjer je maserka uporabljala kakavove ploščice. Kmalu sem ugotovila, da je bilo v tistih poščicah še kaj drugega, saj samo kakavovo maso ni tako mazljivo.

Jaz ga uporabljam za: 

 • ploščice za lepšo porjavitev,
 • balzam za ustnice,
 • masažne ploščice, za nego telesa po tuširanju

KARITEJEVO MASLO
Uff… koliko karitejevih masel sem preizkusila, preden sem našla res tistega pravega. Ko ga boste našli, sega držite. Tudi tu je (tako kot pri eteričnih oljih) kvaliteta med masli različna in posledično tudi delovanje na kožo. Ja, karitejevo maslo (če imate res dobro, čisto, nepredelano) nima tako slastnega vonja, kot kakavovo. Ampak z redno uporabo se ga privadiš, še posebej ko ugotoviš kako blagodejno je za tvojo kožo, saj jo lepo navaži, zmehča, nahrani ter nahrani. Prav tako blagodejno vpliva tudi na tvoje lase in nohte.

Jaz ga uporabljam za:

 • nego kože po kopanju,
 • maslo za telo oziroma body butter, ki ga izdelam sama
 • mazilo za kožne težave

KOKOSOVO OLJE
Kokosovo olje je v trdi obliki, ki se pri 26 stopinjah Celzija spremeni v tekočo obliko. Izberem vedno, ampak res vedno, ekstra deviško, hladno stiskano kokosovo olje iz ekološke pridelave. Tako se olje pridobiva s hladim stiskanjem in, ker ni izpostavljeno visokim temperaturam, se vse njegove učinkovine ohranijo.
Kokosovo olje mi je za nego obraza in telesa tako neznansko všeč, ker ima izredno blagodejne učinke na naše telo, čudovito diši, poleg tega pa je zelo stabilno in obstojno.

Jaz ga uporabljam za:

 • nego kože po sončenju,
 • oil piling,
 • piling proti celulitu

JOJOBINO OLJE
Ste ste vedeli, da je jojobino olje je po svoji strukturi pravzaprav vosek?
Jojobino olje izredno rada uporabljam za nego obraza in telesa, saj se izredno hitro vpije in ne pušča mastnega občutka. Njegova kemijska struktura je zelo podobna naravnemu sebumu kože, zato se z lahkoto absorbira in nahrani tudi globje plasti kože.
Je zelo bogato z vitaminom E in B vitamini ter številnimi minerali. Zaradi vsebnosti tetradekanojske kisline pa je izredno primerno za nego poškodovane in vnete kože.
Je učinkovito pri zaviranju nastanka gub, uravnava vlažnost in elastičnost kože.
Je izredno stabilno in obstojno.

Jaz ga uporabljam za:

 • vse rollončke z eteričnimi olji,
 • pilinge za telo,
 • čistilo za kožo.

MAKADAMIJEVO OLJE
To olje pa sem odkrila čisto po naključju in sem izredno vesela, da sem ga, saj je od takrat eden mojih najljubših.
Gre za stabilno olje z visoko stopnjo absorbcije, bogato z vitaminom A, B, E in minerali.Makadamijevo olje je izredno regerativno in protivnetno.
Kožo zelo dobro nahrani in poveča njeno elastičnost in prožnost, zato je idealno za nego nosečniškega trebuščka. Na koži ustvari zaščitno plast in jo tako pomaga varovati pred škodljivimi vplivi iz okolja, poleg tega pa ji tako pomaga tudi zadrževati vlago.

Jaz ga uporabljam za:

 • masažno olje,
 • olje proti strijam,
 • piling za stopala.

Res je, da izdelki narejeni doma ne vsebujejo škodljivih snovi, so popolnoma naravni in posledično boljši za naše zdravja, a ne velja za vse…

Krema za sončenje je že en tak izdelek, ki ne priporočam, da ga izdelujete sami. V kolikor kremo za sončenje res potrebujete, jo kupite. Več o kremah za sonečnje pa naslednjič…

XO,

Erika

Categories: Moj Blog

<