Jutri je pomemben dan. Morda celo pomembnejši kot si mislimo. Jutri je namreč tisti dan, ko šola nazaj dobi dušo. Ko oživijo šolski hodniki in se poslovi tišina šolskih učilnic. Jutri namreč zopet šolski prag prestopajo naši otroci. Nekateri celo prvič.

Dragi šolarji: 
Želim vam, da letošnje šolsko leto mine s čim manj stresa. Da bi čas v šoli preživljali čim bolj prijetno. Da bi vas vsi izzivi, ki so pred vami, le dodatno motivirali. Imejte v mislih, da zmorete in zmogli boste.
Da bi se vsem prvošolčkom izpolnila vsa pričakovanja, ki jih zadnje dni, morda celo tedne/mesece, gojite v sebi. Da bi se vaše veselje do šole iz dneva v dan povečevalo. Predvsem pa, da bi ostali še naprej tako vedoželjni kot ste sedaj.

Dragi dijaki: 
Želim vam, da v letošnjem šolskem letu ustvarite čim lepše spomine. Tiste, ki se jih boste tudi kasneje z veseljem spominjali. Morda celo iz srca nasmejali. Naj se zgodijo prve ljubezni. Tiste najlepše. Malo pa pomislite tudi na tiste, ki prvič vstopajo v srednjo šolo. Pomagajte jim, da se bodo čimprej znašli.
Vsem, ki letos vstopate v prvi letnik pa želim, da se boste z novimi sošolci dobro razumeli. Da se med vami spletejo prava prijateljstva. Tista, ki ostanejo za vedno.

Dragi straši:
Dejstvo je, da naši otroci odraščajo. Vem, da se vsi zavedamo da je tako prav. A verjamem, da je med vami tudi kdo tak, ki mu je ob temu težko (ali sem morda edina?). Vedite, da imate krasne otroke. Sposobne precej več kot si mislimo. Ampak kljub temu je prvi šolski dan za njih stres. Nekateri vanjo vstopajo prvič. Spet drugi bodo šolsko leto preživeli v skupini drugih sošolcev. Sprejele jih bodo nove učiteljice. Zato je povsem normalno, če so morda zadnje dni, lahko tudi tedne, drugačni. Če so bolj tihi, bolj uporniški. Če morda iščejo več pozornosti. Bodite tam za njih. Poslušajte jih in jih poskušajte razumeti.
Imejte v mislih, da ocene niso vse. Včasih se zgodi tudi kak “kiks”. Nič hudega, to je del življenja.
Odgovornost, samostojnost in ljubezen do sočloveka so tiste vrednote, ki predstavljajo osnovo za dobro življenje. A teh vrednot se otroci ne bodo navadili s poudarjanjem njihovih pravic. Naučite jih tudi njihovih dolžnosti.
Šolsko leto lahko vašim otrokom olajšate z dobrim odnosom – tako do otroka, kot tudi do šole, predmeta in učiteljev. Ne zbijajte doma avtoritete učiteljem, ker s tem škodite zgolj in samo otrokom. Če mislite, da nekaj ni vredu, stopite do učitelja in se o tem pogovorite. Tudi učitelji s(m)o samo ljudje. Delamo napake. Včasih se jih zavedamo in včasih ne. Vedno pa s(m)o se pripravljeni pogovoriti.

Dragi vozniki: 
Jutri se na ceste vračajo naši najmlajši. Nekateri v šolske klopi vstpajo prvič in še niso vajeni udeležbe v prometu. Nekateri so zaljubljeni. Njihove misli uhajajo in so zato morda malo manj pozorni. Nekateri so popolnoma navdušeni in so že od samega navdušenja v evforiji, ki jim onemogoča 100% pozornost na promet. Spet drugi so morda z mislimi še na počitnicah.
Dejstvo je, da morda niso vsi toliko pozorni kot bi želeli. Bodimo, jutri in tudi vsak naslednji dan, pozorni mi – še namesto njih.

Dragi učitelji: 
Jutri vas bodo v učilnicah zopet pričakali učenci. Nekateri boste dobili povsem novo skupino. Drugi pa skupino istih, a večjih in bolj odraslih, učencev. Ne pozabite, da so to otroci z različnim predznanjem, z različnimi vrednotami, z različnimi zanimanji, z različnimi talenti, z različnimi družinskimi odnosi, z različnimi težavami in različnimi karakterji. Tako kot vsako leto, vas (nas) čaka težka naloga. Ne samo naučiti otroke snov, ki je zapisana v učnem načrtu, ampak jim poleg tega biti tudi vzor. Ne smete pozabiti tudi, da imajo poleg vašega predmeta še kup drugih. Nekateri predmeti jih bolj zanimajo, nekateri manj. In tako je prav. Kot smo si različni odrasli, so si različni tudi otroci. Vsak s svojo željo. Vsak s svojo vizijo.
Naj bo tudi za vas letošnje šolsko leto čim bolj prijetno, polno smeha in lepih trenutkov.

Vem, da je v našem šolskem sistemu precej prostora za izboljšave. A našim otrokom lahko šolsko leto olajšamo mi – jaz in ti. Potrudimo se po naših najboljših močeh. 

Srečno!

XO,

Erika

Categories: Moj Blog

<